donderdag 17 mei 2018

Europa beleeft sinds de Tweede Wereldoorlog een ongekende migratieflux, waardoor het oude Griekse idee van Xenitia actueler is dan ooit.

Harpiste Andrea Voets en de twee Griekse muzikanten Katerina Fotinaki (zang en gitaar) en Evi Filippou (percussie) nemen ons in Xenitia mee op een muzikale roadtrip in de voetsporen van Griekse migranten. Het trio volgt de laatste golf Griekse migranten doorheen Europa. hierbij focussen ze  op gevoelens van gemis en nostalgie, op de haast wanhopige zoektocht naar een nieuwe thuis.  Oude(re) Griekse xenitia-liederen werden geüpdatet en worden gebracht in een modern eigentijds jasje.

In deze nog steeds actuele muziekvoorstelling worden muziek en interviews gecombineerd in één documentaire vertelling.  Op dit moment ondervindt Griekenland zijn derde exodus in 100 jaar tijd, veroorzaakt door een financiële crisis die een grotere negatieve impact heeft op het land dan de Grote Depressie in de VS in de jaren ’30.  Sinds 2008 heeft 1 op de 50 Grieken zijn vaderland (moeten) verlaten. Het Griekse begrip ‘Xenitia‘ staat voor de mix van heimwee, nostalgie, frustratie en het missen van je geliefden, zowel bij de thuisblijvers als bij hen die zijn vertrokken.

Samen met documentairemaker Fabio Dondero en journaliste Chiara Somajniinterviewden de musici achttien Grieken die vanwege de crisis hun land moesten verlaten. Ze vertellen hun ontroerende verhalen, met op de voorgrond al even pakkende nieuwe interpretaties van vaak heel oude Xenitia-liederen.

De muziek, de woorden, de meningen en de tranen versmelten tot één fascinerend geheel.  Xenitia is een unieke belevenis die je niet mag missen!

decentrale.be

from Wikipedia, Gent: Sint-Pietersstation

from Wikipedia, Gent: Sint-Pietersstation